Sunday July 31 2011 at 21:58

Interview Michel Mol in Broadcast Magazine, 07/2011 & Quote 08/2011

tekst: Raymond Krul, Broadcast Magazine:

Een conflict wegens vermeende belangenverstrengeling maakte een einde aan zijn carrière bij NPO, maar inmiddels is Michel Mol weer back on track en is hij namens zijn eigen mol Company weer volop actief in Hilversum en daarbuiten. "Uiteindelijk bleek het veel rumoer om niks, maar dat weet iedereen bij de omroepen."

De oud-directeur Innovatie en Nieuwe Media heeft een uitgesproken visie op digitaal en online. Hij is aanhanger van het zogeheten freemium-model, zoals bijvoorbeeld gehanteerd door muziekdienst Spotify: muziek wordt gratis weggegeven en voor mensen die meer willen -geen reclameboodschappen of extra diensten- is er een premium-model. "Omroepen moeten ook op zoek naar dit soort modellen om mensen te binden, zeker nu ze geen cadeautjes meer mogen weggeven voor het werven van nieuwe leden. Dat is ook niet meer van deze tijd, je moet veel dichter tegen je core business aan zitten, daadwerkelijk meerwaarde bieden. Iemand die een premiumabonnement heeft op Spotify weet exact waarom hij dat heeft.

Om mensen te verleiden en te binden, moeten omroepen veel meer gaan werken met peer-to-peer-marketing, vindt Mol. "Kijk hoe online kortingsdienst Groupon werkt. Mensen tippen elkaar. ook op sociale netwerken worden continu tips uitgewisseld. Laat mensen fan worden volgens het Facebook Like-principe. Van je sterren, programma's, kortom, de assets die je als omroep hebt, zodat je fans op een natuurlijke manier lid kunt maken."

Vanwege de bezuinigingen bezinnen de omroepen zich op hun digitale activiteiten en ledenwerving. Voor de TROS ichtte Mol het online portfolio alvast door. "Ik heb als volgt gekeken: welke sites leveren nu echt wat op in termen van bereik en impact, dus welke sites zorgen voor een rimpeling in de vijver? Dat heb ik afgezet tegen de inspanningen die het kost om die die sites te maken. Dan blijkt uiteindelijk dat je gewoon een heel stel activiteiten kunt schrappen. Dat geldt niet alleen voor de TROS, maar voor alle publieke omroepen. Ze denken vaak: we zijn contentproducenten, dus we slingeren van alles de wereld in. Maar dat is niet genoeg om doelgroepen echt aan je te binden." (tekst: Raymond Krul in Broadcast Magazine van juli 2011; achtergrond: Mol in Quote van augustus 2011)