Sunday May 22 2011 at 23:02

Smart TV, Web TV or App TV

Peter Olsthoorn, renowned internet journalist and author of the book De macht van Google, recently published  an informative series of articles about connected tv's on the Netkwesties site, based on research and interviews with various experts in the field. Here's an excerpt of the interview I gave for part two in the series: (sorry... only in Dutch)

"De recente tv-beurs in Cannes bracht opwinding over 'Smart TV', voorheen 'connected tv', vanouds bekend als 'WebTV' en straks misschien 'App TV'. Deel 2: Vpro, SBS en Ex Machina.

(...)

Michel Mol, Tros en Ex Machina

"De Tros is van de publieke omroepen na de NOS wel een van de grootste op internet, maar geen VPRO qua doelgroep: Tros is veel meer gericht op een doorsnee van de bevolking. De Tros gaat er dus meer voor om die brede groep zo aantrekkelijk mogelijk online te bedienen dan om met techniek voorop te willen lopen."

Dat zegt Michel Mol, gewezen directeur innovatie van de publieke omroep (NPO). Hij blijft de nieuwe kanalen op de voet volgen, nu als zelfstandig adviseur. Tros was recent een grote opdrachtgever voor vernieuwing en herstructurering van de online uitingen. Mol is ook als adviseur zijdelings betrokken bij video-on-demand dienst Ximon (zie onder). Wordt dat geen concurrent van het door Mol opgezette Uitzending Gemist. "Ik denk het niet. Ximon doet vooral de producties waarvan de publieke omroep niet de rechten bezit, zoals speelfilms en veel series." [Ximon.nl is een initiatief van Eye Film Instituut Nederland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, en maakt onderdeel uit van Beelden voor de Toekomst. De overheid stak 1,7 miljoen in het project, de initiatiefnemers 1 miljoen. Het streven is om in de komende vijf jaar het overgrote deel van alle Nederlandse film-, televisiedrama- en documentaireproducties beschikbaar te maken via Ximon. Het bestuur van de Publieke Omroep (NPO) wil niet meedoen met series en nu ontstaat de situatie dat de individuele omroepen een bezwaarprocedure begonnen zijn tegen deze beslissing.]

Met 'Web TV' of 'Smart TV' van hardwareproducenten als Philips heeft Mol niet zo veel op: "Ik denk dat eenvoudige menu's met video zoals YouTube leuk met een internetkabel of WiFi op de beeldbuis zijn te brengen, maar bij de minste of geringste interactiviteit zoals stemmen, chatten, twitteren schieten deze platforms qua gebruiksvriendelijkheid echt te kort. Plus: tv kijk je samen, interacteren met content doe je individueel. Ik vind het een rare beweging dat er meer intelligentie naar het scherm gaat. Volgens mij kunnen tv's beter behalve letterlijk ook figuurlijk zo plat mogelijk zijn: geen intelligentie erachter plakken."

Hij ”begrijpt wel” waarom Philips cs. internet willen bieden: "De meerwaarde zit toch in de content en net zoals KPN periodiek diep in content gaat om er een poos later weer de brui aan te geven zie je dat bij Philips ook: het is gewoon hun core business niet en ze denken daar te lichtzinnig over. Sony heeft dan nog eigen contentdivisies, maar heeft het al moeilijk om daar met hardware synergie uit te halen."

Dan gelooft Mol nog eerder in de spelcomputers om het web op je tv te brengen, zij het ook beperkt. Zelf gebruikt hij de PlayStation 3 om video uitgesteld te kijken: "Die staat naast de UPC-box en bezorgt me zowel HD films van Mubi.com [ sinds een halfjaar beschikbaar] als het laatste NOS Journaal. Maar zodra ik YouTube ermee wil bekijken word ik al gek van het toetsenbord op het scherm waarmee je zoekopdrachten en titels moet intikken. Het gaat de kijker en de adverteerder uiteindelijk veel meer om interactiviteit rondom dan in de programma's."

Mol gelooft meer in internet 'bij de tv' dan 'op de tv', dat wil zeggen in een 'tweede scherm' zoals een tablet op de bank: "Vooral daarmee zal waarde aan het tv kijken worden toegevoegd. Als je ziet wat Ex Machina - waar Mol een adviesrol heeft - met The Voice of Holland aan innovatie heeft gebracht en hoe ze nu datzelfde doen voor Pro Sieben met 'Germany's next Top Model' van stemmen, waarderen en chatten tot en met kledingverkoop en andere merchandising, dat is vernieuwend."

Mol is betrokken bij het genoemde Ex Machina en promoot: "Je ziet dat een paar procent van de kijkers al snel mee doet, via computer, tablet of smartphone, dus het gaat zo om tienduizenden gebruikers tegelijkertijd die deel gaan uitmaken van het programma dat een hele nieuwe dimensie van TV kijken opent."

Net zo belangrijk als de interactieve features zelf is de sociale context – via het tweede scherm real time zien wat je Facebook vrienden kijken, wat ze ervan vinden en wie voor staat. "Omdat het gepersonaliseerd is gaat het dus niet alleen om de beste van Nederland te worden – voor de meeste is het relevanter enspannender om de slimste van je vrienden, of de snelste van je gezin te zijn."

Ex Machina speelt in op het uiteindelijke doel van een hybride model waar online en
broadcast nauw vervlochten zijn. "Je ziet nu de eerste voorbeelden ontstaan van programma’s waar mensen TV kijken omdat ze online, door vrienden of familie, daartoe geprikkeld worden. Dat is gaaf, dat is waar het beste van zenden en meedoen samenkomen."

Ook voor de kabelaars ziet Mol nog mogelijkheden genoeg om het 'grote spel' van sociale media-toevoeging en e-commerce met de tv mee te gaan spelen: "Als Iron Man 1 op de gewone televisie langskomt, kun je Iron Man 2 tegen betaling aanbieden via het tweede scherm of desnoods op de tv zelf met een overlay waarbij je dat vervolg dan zelfs nog met de rode knop zou kunnen bestellen. Een 1-click aankoop zal zelfs de meest luie couch potato nog gaan gebruiken."

Ga naar deze Netkwesties pagina voor de rest van de artikelen in de serie.

Foto: Jeroen Elfferich van Ex Machina laat in mei 2011 op de Creative Amsterdam conferentie de tv innovaties van Nederlandse oorsprong de revue passeren, in dit geval onze nationale trots CallTV! (SPRMRKT, wie raadt het woord? Hint: je doet er je boodschappen... Heb ik al een beller?)